Kennel Aquador

Retrieverkoppel, strypkedja eller fasta halsband. Farligt eller bra?

Jag skickar ofta med ett retrieverkoppel med valparna när de åker vid 8 veckor. Detta för att jag anser att hunden OMEDELBART ska lära sig att inte dra i kopplet. Hunden lär sig att dra i kopplet för att den tillåts göra det i början. Om matte/husse använder ett retrieverkoppel på valpen från början så anstränger de sig mer att inte låta valpen dra, och vips kan hunden gå i koppel. Det finns alltså en vits med att använda stryp redan på valpar: Det är dressyr av matte/husse. Med ett sådant halsband tycker matte/husse att det är så läbbigt när valpen drar att den aldrig får tillfälle att lära sig dra.

Hur fungerar denna  husse/matte-dressyr? Jo, om de använder retrieverkopplet  från början när valpen är liten kommer inte valpen att få lära sig dra i kopplet för "det är så hemskt" när valpen stryps, så husse/matte kommer inte att låta valpen dra och alltså lär sig valpen inte att man ska dra i kopplet, något som den lär sig snabbt om man sätter på ett brett mjukt koppel eller sele och LÅTER den dra. Anledningen är att en hund drar i kopplet för att del lärt sig att det är OK.

Strypeffekten dresserar alltså husse/matte!

Oftast sätt det på ett "snällt" halsband och sen får valpen gå och dra bäst den vill. Detta beteende (hos matte/husse) motverkas effektivt med stryp på valpen. Inte för att korrigera valpen utan för att få matte/husse att bära sig vettigt år. Med ett stryp på en liten valp lär sig husse/matte från början att hunden inte ska få dra för det gör ju så ont i hjärtat att se en liten valp dra i stryphalsband.

Tanken är alltså att hunden aldrig ska få lära sig att dra, att den ska följa husse/matte på andra medel än att den har koppel runt halsen, kopplet är bara säkerhet för att den inte ska springa ut i vägen och bli överkörd.   I detta läge är alltså strypkopplet ett dressyrredskap för att dressera husse/matte. Helstryp på valp är helt OK så länge som  det handlar om ett retrieverkoppel som hänger löst bara för säkerhets skull och man jobbar med det mentala kopplet, dvs kontakt mellan valp och människa, en hund ska ALDRIG dra i ett stryp. Eftersom man inte vill att den lilla valpen ska strypas så låter man den helt enkelt inte dra i kopplet utan använder samma metoder som om den vore lös för att få den att följa med.

Valpen ska ha stryp i form av ett retrieverkoppel från början för det är ett hjälpmedel för dressyr av matte/husse. Har hunden redan lärt sig att den får dra så hjälper det inte att bara sätta på ett stryphalsband för matte/husse låter hunden dra ändå. Det är alltid förarens fel om hunden lärt sig att det är OK att dra. Stryphalsband är inget hjälpmedel att lära en hund som redan är ohanterlig att gå fint.

Nu tycker ni att jag är grym, en djurplågare. Men det finns en viktig anledning till varför man ska använda ett sådant koppel.

Argumenten mot stryphalsband  på hundar är många och väldigt många anser att det är rent livsfarligt att sätta stryphalsband på en hund.  Man hänvisar till nackskador och kotförskjutningar.  Man hänvisar till en artikel som ligger ute på nätet som hänvisar till en undersökning som jämfört skador på hundar som tränats med strypkedja å ena sidan och stackelhalsband å andra sidan. Och där visas att strypkedjan ger betydligt fler skador på nacke och hals. Den undersökningen säger inget om fasta halsband. Dessutom finns inga referenser till den faktiska undersökningen så man kan anta att den inte är vetenskapligt sund alternativt den existerar inte. Men det är rimligt att tro att stackel orsakar mindre antal nackskador än stryp för man rycker inte i ett stackel så kraften man använder i kopplet är mindre och alltså mindre möjlighet att skada nackkotpelaren.

Man använder denna undersökning som argument för att man ska använda fasta halsband på hundar för enligt undersökningen så är stryphalsband skadliga.  Men ingen har undersökt vad som händer om man utsätter en hund för samma kraft i ett ryck med stryphalsband jämfört med ett stumt fast halsband.  Jag hävdar att med ett "vanligt" stumt fast halsband får man ett tvärt stopp och då får du en pisksnärteffekt i nacken istället om hunden rycker. Det kan vara mycket skadligare än en tillfällig strypning.

Om vi räknar på det strikt fysikaliskt så får du ett tvärare stopp med ett fast halsband än med ett stryp. Det är som att jämföra med att köra en bil in i en bergvägg jämfört med in i en snödriva.

Om du har ett stumt koppel och ett fast halsband så går hela den kraft du lägger i rycket till att förflytta halsen i sidled på en mycket kort tid (all kraft läggs på den bortre sidan av halsen från dig sett, halva halsen tar upp hela kraften, på en gång) medan om du har ett fast koppel och en strypkedja så tar det dels längre tid att fördela kraften på halsen( kedjan ska dras ihop) innan den kraft som är kvar i rycket fördelas runtom halsen( betyder att den del av halsen som tar drabbas av rycket tar upp mindre än hälften av kraften jämfört med fasta halsbandet) i en strypeffekt som inte förflyttar halsen i sidled och sedan gör den lilla del av kraften i rycket som är kvar att halsen förflyttas betydligt mindre än med fast halsband.

Det är den plötsliga förflyttningen av halsen som ger upphov till kotförskjutning och skador i nacken och den skadan är mycket större med fast halsband än med strypkedja vid samma kraft i rycket och samma bredd på halsbandet. Rent mekaniskt så är det större risk för kotförskjutning med ett fast halsband jämfört med ett stryp, det går att räkna ut och alla som läst lite fysik på gymnasiet borde ha kunskap nog att förstå kraftfördelningen.

Även om man inte läst fysik så borde man kunna inse att en strypning inte ger en förskjutning av kotorna medan samma kraft helt koncentrerad på en snabb förflyttning av en mindre del av kotpelare leder sannolikt till kotförskjutning.

Jag pratar alltså  om vilken skada KRAFTEN I RYCKET ger om du har ett stryp eller ett fast halsband. Att mycket snabbt förflytta en del av halsen i sidled ger med stor sannolikhet skador som kotförskjutning, eller hur? Detta åstadkommer man med ett ryck i ett fast halsband medan samma ryck i ett stryp snörper åt halsen men förflyttar den inte med samma kraft.   Att det sen gör ont att få ett strypande är en annan sak.

Att jag rekommenderar retrieverkoppel till valpköpare har inget med detta att göra utan jag spelar på valpköparnas egenskaper att tycka att det är otäckt när kopplet dras åt runt den lilla valpens hals och därför lär sig att INTE LÄRA HUNDEN DRA.

Men kan man inte använda halvstryp då? Med ett halvstryp som är så stort att det inte stryper ger samma snärt i nacken vid ryck som ett fast halsband. Har du halvstrypet inställt så det stryper så får du de varnings- och dämpningseffekter som helstrypen har...

Låt oss hoppas att mina valpköpare förstår vad jag menar och lär sina hundar att inte dra och själva inte rycker i kopplen.

Vad jag saknar är en undersökning om vad som händer när man rycker i ett fast halsband.

Det enda jag säger är att det är farligare att rycka i ett fast halsband än i ett stryp MED SAMMA KRAFT.

 

Ett retrieverkoppel till valpen. Det är vad jag rekommenderar.

MAN LÅTER INTE VALPEN LÄRA SIG ATT DET ÄR OK ATT DRA

Eva

Jag jämför strypkoppel med att använda bett på hästar. Fel använt är det skadligt för hästen, men rätt använt ett nödvändigt hjälpmedel. När jag hade häst använde jag bara grimma/grimskaft ibland när jag red, men det var hemma i trädgården eller i hagen. I andra sammanhang var det för många störningar för att jag garanterat skulle ha kontroll på hästen utan bett. Min hund kan bli väldigt stark ibland och ett kraftigt ryck kan definitivt även ge skador på mig som håller i kopplet. Med strypkoppel blir inte rycken lika kraftiga och stumma som med vanligt halsband, så jag håller med dig. Dessutom kan strypkopplet användas för att ge små signaler, liknande halvhalter vid ridning, för att "väcka" hunden när den just tänker dra eller göra något annat den inte får. Absolut inget som gör ont eller är skadligt.

Titti

Bra skrivet! :)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress