Aquador Labrador Retriever

Kennelblogg om livet med labradorer. Click for Kennel Web site. Klicka här för att komma till hemsidan.

Bygga hundgård. Kojan. Sen är det klart.

Kategori: Allmänt

Ja då var vi äntligen färdiga med hundgårdsprojektet. Ja nästan i alla fall, vi ska sätta fast lite vindskivor och spikband på taket så att det håller för höststormarna.  Men nu är det så klart att det är godkänt att ha hundar där mer än en timme om dagen.
Kojan är under tak med liggplats ovanpå.  Trappa upp och liggplatser inne och ute är klädda med gummimatta så det går att göra rent och inte är halt.  Gummimattan köper man på Biltema. Det är bagagerumsmatta som man ska klippa till själv. Jag vänder släta sidan upp, det är egentligen uppochner men fungerar bättre till det som jag vill ha det till. Och så blir det lite luftning inunder istället.
Vi har satt hoppspärr på övre liggplatsen för det är alldeles för högt för att de ska få hoppa ner därifrån, de får ta trappan.
Kojan är isolerad med 7 cm frigolit i väggar, tak och golv. Taket går att lyfta på så att man slipper krypa in in kojan när man ska göra rent.  Det finns en vindsluss så det inte kan blåsa rakt in i kojan. Lucka till kojan kan monteras till vintern.

Ventilation är viktigt.  De här i ren koppar är mycket billigare än de i plast. Konstigt. Plast håller inte för hundar. Vi sätter en på utsidan och en på insidan och skruvar fast dem.
Så här ser det ut från vägen när det är klart.

Bygga hundgård. Vindskydd, regnskydd och liggplats.

Kategori: Allmänt

Liggplatsen är klar. Stenarna är limmade så de sitter ihop, på dem har vi limmat en lastpall och på det skruvat en skiva. Skivan kommer att slitas så den är utbytbar.  Med måttstocken kollar vi att den håller måtten. Mer än 50 cm över marken ska det vara och det ska gå att ligga under den. Den är 54 cm över marken så den är OK.
I detta hörn ska vi bygga vind och regnskydd, koja och liggplats.
Börja med att lägga ett dränerande lager singel och så grunda med lastpallar. Det är bra när man har så mycket lastpallar att man kan gödsla med dem.  På lastpallarna läggs sedan frigolitskivor och ovanpå dem en träfiberskiva som får vara botten i kojan.
Baksidan av kojan ska vara ett plank som även kommer att hålla taket. Planket består av panelen från gamla huset, det luktar så gott av törvirke när man sågar i dessa plankor. Det var annan kvalitet på byggnadsvirket förr.
Här ser ni från hundgårdssidan med plasttaket ditsatt.  Vi har även börjat på kojan här men den tar vi i ett annat inlägg.

Vi hoppas på valpar i höst. Nova är parad.

Kategori: Avel

Det var inte enkelt att hitta en hanne denna gång. Jag ville ha en helt obesläktad hanne med mycket bra ledstatistik. Eftersom Nova har syskon med ledfel så är jag noga extra noga denna gång för vi vill inte ha  hundar som har ont i benen. Själv har ju  Nova friska leder. A på höfterna och fria armbågar.  Hannen hittade jag i England så det blir postordervalpar.  Jag brukar inte inseminera för första kullen, man ska ju veta att tiken kan para naturligt och kan bli dräktig först. Men Nova har redan bevisat detta genom att bli dräktig genom tjuvparning så vi vet att hon kan på naturligt sätt.  Vi avbröt dräktigheten den gången med abortspruta för vi vill bara ha valpar som är önskade och planerade.
Här är Nova
Och så här ser hannen ut
när vi vet att Nova är dräktig återkommer jag med namn och stamtavla på honom. Vi får svarta och KANSKE bruna valpar. Pappan bär den bruna genen och Novas farbror är brun, vi får se.