Aquador Labrador Retriever

Kennelblogg om livet med labradorer. Click for Kennel Web site. Klicka här för att komma till hemsidan.

Rea inte valparna! Sälj inte på avbetalning.

Kategori: Allmänt

Sitter och kollar på Blocket.se och  labradorklubbens valpförmedling. Det finns massor av labradorvalpar  till salu just nu. En del har börjat rea sina valpar, dvs sänka priset, för att få dem sålda. Det är ett otyg tycker jag. Det är  inte priset som avgör om folk vill köpa valp eller inte.  Ett par tusenlappar hit eller dit gör ingen skillnad i den allmänna "konkurs" det innebär att köpa valp, med alla kringkostnader som finns.  En prissänkning lockar förmodligen inte fler köpare, snarare signalerar det att det är svårsålda valpar och det borde ha omvänd effekt. Ännu mer svårsålda. Som uppfödare måste man vara beredd på att sitta kvar med valpar efter de är 8 veckor om hela kullen inte är tingad innan parning.
.
Varför ska man sänka priset på en kull där föräldrarna är friröntgade i höfter och armbågar och ögonlysta U.A. De är tränade i lydnad, jaktapportering samt viltspår. Tiken används i praktisk jakt och är viltspårchampion, pappan har 1a på utställning. Valparna är registrerade i SKK, veterinärbesiktigade, avmaskade, fått första vaccinationen och är chippade. Det medföljer goda råd, matlista och 2 kg valpfoder. Det ingår också första årets medlemskap i Labradorklubben. Bara ett exempel från blocket på en prissänkt kull. Oregistrerade "labbar" och blandisar är orimligt dyra jämförelsevis.  Det finns en blandraskull till samma pris.
.
Inköpspriset är  en så liten del i kostnaderna för en hund så har folk inte råd att betala fullpris för en valp så är jag inte säker på att de ska ha en.  Jag vill vara säker på att valpköparen kan ta hand om valpen på ett bra sätt. Det innebär att ha råd att ta den till veterinären när den blir sjuk. Folk som prutar eller vill ha valpen på avbetalning får vända sig till någon annan för att köpa valp.  Jag har inget emot att folk frågar om priset på valpen, det är väldigt rimligt när man ska köpa något att man tar reda på vad det kostar. Men mitt pris är fast.
.

Folk måste förstå att uppfödare använder sin privata ekonomi i uppfödningen och kan inte låna ut pengar till valpköparna för att de ska kunna köpa valpen. Så gör inte de stora affärerna (typ Elgiganten etc.) där man kan köpa saker på avbetalning. Där tecknar man ett låneavtal med ett låneinstitut som affären har avtal med, affären lånar inte ut pengarna. Uppfödare har inga sådana avtal med låneinstituten och kan alltså inte sälja på avbetalning.  Vill man ha en valp på avbetalning rekommenderar jag att man börjar "betala" på valpen direkt till sitt bankkonto, och då varje månad sätta in en summa som täcker kostnaderna för att ha valp plus lite till en reserv. På ett år har man fått ihop till en valp och man har vant sig vid utgiften och vet att man klarar av att ha en valp rent ekonomiskt.

Ny rasstandard för Labrador Retriever. Vad är ändrat?

Kategori: Avel

Vi har fått en ny rasstandard för Labrador Retriever(FCI 2010-10-13, SKK 2011-04-47). Vad är det för skillnad från förra?  Jag tog fram den förra (Original 1987-06-24, FCI 1999-01-29  SKK2003-10-08) och jämförde.

 

I den förra utgåvan anses Labradoren komma från Labradorhalvön (Canada) i nya står det att Labradoren kommer från Grönland. I den nya standarden nämns även en hund vid namn som anses vara  ursprunget till den moderna labradoren.

 

Helhetsintrycket är omskrivet; ”Labrador retriever är en starkt byggd, kompakt och mycket rörlig (vilket utesluter övervikt eller överdriven massa) hund med bred skalle, bred och djup bröstkorg och brett och starkt ländparti och bakställ.” Borttaget är att ”den är mycket mycket rörlig, har utmärkt luktsinne, är en god apportör och har passion för vatten.” Detta stycke är flyttat till Uppförande/karaktär.

 

Nästa ändring är Halsen: ”Halsen skall vara torr, stark, kraftig och väl ansatt i skulderpartiet” det där med skulderpartiet fanns inte med förut.  När det gäller bröstkorgen finns ett nytt tillägg : ”En tunnformad bröstkorg får inte skapas genom övervikt”. Jo jag vet att många tror att en fet hund är lika med tunnformad bröstkorg, men då har de inte förstått vad denna tunnformade bröstkorg är, det är själva revbenens form man åsyftar, dessa påverkas inte av ett fettlager. En platt bröstkorg SER rund ut om den är inbäddad i fett som på en säl, men det räcker ju att ta i hunden så är bröstkorgen avslöjad.

 

Mankhöjden är ändrad för tik, nu är det 54-56cm som gäller(igen). Detta stämmer mer med verkligheten. När vi kontrollmätte labradorerna under två år såg vi att största delen av tikarna låg på 54 cm.

 

Vad som är fel enligt standarden är korrigerat.  Förut sod det: ”Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.” nu står det: ”Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse och dess påverkan på hundens  hälsa och välbefinnande samt förmåga att utföra sitt traditionella  arbete.”

 

För första gången har vi diskvalificerande fel i standarden, ”

•           Aggressiv eller extremt skygg.

•           Hund som tydligt visar fysiska eller beteendemässiga abnormiteter skall diskvalificeras.”

 

 

.

Det var ändringarna från förra upplagan.

.

 

NU kommer mina kommentarer. Det handlar först och främst om färgen på nosspegeln på gula hundar. Det är ju ett jättenono att blanda brunt och gult för då får man en icke tillåten färg enligt alla gamla källor och uppfödare. Vet tillockmed en uppfödare som låter bli att registrera en kull  bruna valpar för att det föddes en gul i kullen (inte SKK-medlem så vi behöver inte bry oss så mycket om det).   En gul hund är ju en ”blekt” svart eller brun hund, sådan är genetiken. Om det är brun grundfärg så har  denna gula hund inte svart nos utan brun eller köttfärgad om den är dåligt pigmenterad. MEN detta är inte fel enligt den rasstandard vi har nu.  I standarden står det endast att ”Nostryffeln skall vara bred med väl utvecklade näsborrar” inget om färgen på nostryffeln.  När det gäller färg står det endast ”Enfärgat svart, gul eller leverbrun. Gult får variera från ljust gräddfärgat till rävrött. En liten vit fläck på bringan är tillåtet.”   Inte heller i SKKs standard från  1991 står det något om färg på nosspegeln.  Men om man går tillbaka till Rasstandarden tagen av SKK 1949-05-23 så står det om nosens färg under stycket Färg:” Färgen skall vara enfärgat svart, chokladbrun  eller gul. Hos svarta individer skall nässspegeln vara svart och och ögonen nötbruna, hos bruna och gula individer är ljusare brun ögonfärg och brun nässpegel tillåtna. Vita tecken får icke förekomma med undantag för en obetydlig vit bringfläck”

 

Så varifrån kom detta fördömmande av bruna nosar på gula hundar???? Hallå alla domare hur dömmer ni?

Mira som filmstjärna, inspelning med Kinect-kameran

Kategori: Allmänt

Jag har ett intressant jobb måste jag säga. Nu ska ni få ett litet smakprov på vad vi kan syssla med. Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har länge arbetat med övervakningsteknik för militära säkerhetssystem. Till exempel har vi tagit fram system som upptäcker och följer enskilda individer som beter sig avvikande i en folkmassa. Samma system testas nu för att öka tryggheten för äldre som bor själva.
Kinect-modulen till Microsofts tv-spelskonsoll Xbox 360,
Det står en stor skylt med fotoförbud på entredörren till jobbet. Och i princip det enda vi gör är fotograferar. Fast inte med vanliga kameror och det heter mätning, inte fotografering.  Nu används Kinect-modulen till Microsofts tv-spelskonsoll Xbox 360. Ett projekt arbetar med att ta fram aktiva säkerhetssystem för det trygga hemmet. Det har som mål att utveckla ett system som kan detektera och larma för olyckor eller förstadier till olyckor innan situationen utvecklas till ett akut läge. Som exempel kan vi  nämna att om en person ramlar men lyckas ta sig upp igen leder olycksfallet till begränsad eller ingen skada. Däremot om personen bli liggande i timmar kan situationen leda till livshotande skador. Man läser i tidningearna ibland om folk som legat döda i sin lägenhet i flera veckor, ibland månader utan att någon reagerat. Det system som utvecklas demonstrerar ny teknik för detektion av personer som faller eller har fallit. Man har satt upp en testmiljö med en enkel möblering som efterliknar ett vardagsrum, där sensorer i form av Kinect enheten har installerats. Kinect är en konsumentprodukt som har tillgång till en vanlig visuell kamera och en avståndsmätande kamera. I testrummet har vi spelat in enkla scenarion med personer som faller.  Här kan ni läsa vad tidningarna skriver om detta, och här(skrolla ner en bit).
Frågan kom upp hur systemet hanterar en hund som springer omkring. Givetvís ställer jag upp för mina arbetskamrater med en hund som kan vara filmstjärna för en timme. Denna modernare versionen av Lassie spelades in under en timme.  Mira tog regi väldigt bra. Jag kan inte lägga upp filmer på denna blogg så ni får nöja er med stillbilder.
Så här ser den visuella bilden på Mira ut i  försöksrummet
och så här ser djupbilden ut, det är den som används till övervakning eller för att styra TV-spelen.