Kennel Aquador

Deklarationstider. Har du en svart kennel eller en vit?
Deklarerar du din uppfödning?  Även om man har hundavel som hobby ska den deklareras.  Så här skriver skatteverket. Följ länken.

"En hobby är

  • något du utövar på din fritid
  • något som inte är din huvudsakliga försörjning.

En hobby kan t.ex. vara hemslöjd, biodling, trädgårdsodling, djuruppfödning, jakt, fiske, hästsport eller kulturell verksamhet.

Om du får överskott av din hobbyverksamhet (dvs. tjänar pengar på den) ska du betala skatt för det. Hobby räknas till inkomstslaget tjänst, och i princip alla inkomster från hobbyverksamhet är skattepliktiga. Du deklarerar överskottet av hobbyverksamheten i din inkomstdeklaration på blankett T2 (SKV 2051)."

Överskott  dvs vinsten ska man betala skatt och sociala avgifter på. Men det brukar inte bli överskott. Man får ju dra bort alla utgifter man har från inkomsterna. Vi har ännu inte fått någon vinst under alla de år vi deklararerat uppfödningen. OM vi fick det ska vinsten läggas ovanpå vanliga lönen och marginaleffekterna är kollossala.  Huva.




 

Däremot är man skyldig att redovisa MOMS även för hobbyveksamhet. Läs här


"För att du ska vara skyldig att ta ut moms av din kund krävs att alla fyra förutsättningarna nedan är uppfyllda.

• Du omsätter (säljer eller tar ut) varor eller tjänster (säljer valpar)

• omsättningen av varorna eller tjänsterna är momspliktig (valpar är varor precis som kylskåp i lag och skattemening)

• omsättningen görs i en yrkesmässig verksamhet (se nedan)

och

• omsättningen sker inom landet. (de flesta exporterar inte alla valpar)


 

Omsättningen måste ske i en yrkesmässig verksamhet. Din verksamhet anses vara yrkesmässig om den räknas som näringsverksamhet enligt inkomstskattelagen. Även annan ekonomisk verksamhet kan anses som yrkesmässig om omsättningen överstiger 30 000 kr."

Här faller faktiskt de flesta uppfödare in. Sälj 3 renrasiga valpar och du är över 30000kr i omsättning. Observera att när man räknar omsättning så drar man inte av utgifterna.


 

"I de flesta fall är en verksamhet yrkesmässig om den är näringsverksamhet enligt inkomstskattelagen. En försäljning anses därför ske i en yrkesmässig verksamhet om följande förutsättningar är uppfyllda.

• Verksamheten bedrivs varaktigt. (man har mer än en enstaka kull och aldrig mer)

• Verksamheten bedrivs självständigt. Med detta menas att den verksamhet du bedriver ska vara din egen. Om du är anställd i någon annans verksamhet anses din verksamhet inte självständig. Du ska också arbeta självständigt, t.ex. genom att ha flera kunder och själv bestämma dina arbetstider.

Verksamheten bedrivs i syfte att skapa vinst eller det i vart fall är fråga om en ekonomisk verksamhet som inte har en oväsentlig omfattning"

JA de flesta som har långvarig uppfödning har som mål att Valpkullen ska åtminstone betala sina egna "tillverkningskostnader" och helst även betala maten för tiken opch eventuella andra hundar. Alltså säljs valparna med ett vinstsyfte.

 

 

om den räknas som näringsverksamhet enligt inkomstskattelagen. Även annan ekonomisk verksamhet kan anses som yrkesmässig om omsättningen överstiger 30 000 kr."

För att du ska vara skyldig att ta ut moms av din kund
krävs att alla fyra förutsättningarna nedan är uppfyllda.
• Du omsätter (säljer eller tar ut) varor eller tjänster
• omsättningen av varorna eller tjänsterna är momspliktig
• omsättningen görs i en yrkesmässig verksamhet
och
• omsättningen sker inom landet.

 




 

Ja vi är momsregistrerade och redovisar moms. Köper man valp här så får man ett kvitto med momsen redovisad på. Det betyder även att vi inte behöver betala momsen på det vi köper till hundarna. Hundmaten blir lite billigare då.   Vi har även F-skatt för att visa att vi sköter våra skatter och försäkringar. Vi har även tillstånd från Länsstyrelsen för vår uppfödning och den är alltså godkänd.


Vi har en vit kennel, hur är det med er andra?   Min skattmas vill att jag skvallrar om vilka som föder upp utan att deklarera, men det får han ta reda på själv. Jag skvallrar inte på andra fast han säger att det är enda sättet att få bort svartmarknaden.


Det är en missuppfattning att man inte behöver deklarera om man inte har mer än 2 kullar om året. Då har man blandat ihop reglerna om man tror så.


Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress