Kennel Aquador

Avel med anlagsbärare.

Många förfasar sig för att jag använder hundar i avel som är anlagsbärare för olika sjukdomar.  Jag ser ingen anledning att kasta bort bra avelsdjur bara för att de bär anlag för en eller två sjukdomar som vi vet om. De sjukdomsanlag som vi har gentester för är lätta att kontrollera och det går utmärkt att avla på en anlagsbärare så länge man parar den med en som garanterat är fri från den aktuella sjukdomsgenen, och det vet man genom gentest. Jag var en av de första i vårt land att propagera för att vi skulle få använda anlagsbärare i avel med gentest, motionerade flera år på 90-talet till labradorklubben i denna fråga men motionerna avslogs varje gång.

PRA fick jag in i mina linjer när jag lånade ut Pepsi för hennes sista kull när jag själv inte hade möjligheter att ta en kull. Hon parades med Poppe, en superfin trevlig hane, och jag skulle ha en tikvalp som ersättning för lånet.  Några veckor efter parningen konstaterades hans första avkomma med PRA. Det kom sedan flera.  Tyvärr är många av hans fina avkommor tagna ur avel pga detta. Vi grät blod för det innebar i praktiken avelsförbud för valparna.  En valp föddes, en hanvalp vid namn Balder, som stannade hos uppfödaren, mycket älskad. Detta var innan gentestet för prcd-PRA fanns.   

Efter några år hade jag en tik som var fri för PRA och jag ville så gärna använda Balder på henne. Då hade gentestet kommit så vi testade Balder och självklart var han anlagsbärare, men bara anlagsbärare, så jag kunde använda honom.

EIC upptäckte jag i mina linjer när jag testade Fia för att jag ville använda en hane på henne som var testad anlagsbärare.  Eftersom hon visade sig vara anlagsbärare blev den parningen inte av. Nu visste jag att jag hade EIC i mina hundar från Fias mamma Mira, eftersom Fias pappa är fritestad, och PRA efter Balder. Balders dotter Lisa bär båda generna.   Hon har haft 3 kullar. Det är lite trickigt att hitta hanar till henne eftersom de måste vara fria på två olika test och det är inte så populärt att testa sina hundar vårt land. Ofta har det därför blivit utländska hanar på mina tikar. Jag gentestar mina valpar tidigt, när jag väljer min valp är testet inte det primära, men om jag har flera likvärdiga som jag kan tänka mig att behålla så avgör testresultatet.  Jag har två kvar från Fias första(och hittills enda) kull och båda är fria både från PRA (genom fria föräldrar) och EIC genom test. Testresultaten kom sent den gången, ca en vecka efter leverans.

I Lisas senaste kull föll valet på Maja och turligt nog är hon fri från båda generna som henne mor bär på. 

 

Jag gör gentest av två anledningar.

1.       Jag vill inte riskera att sälja en valp som blir sjuk

2.       Jag vill kunna använda anlagsbärare i avel. 

 

 Maja