Kennel Aquador

Dvärgbandmasken. Hundägare har större risk att få rävsmitta.
Nu börjar masken komma närmre våra trakter. Vi träffar hundar som springer lösa i smittade skogar. Vi bor inte själva i smittad kommun men i grannkommunen rekommenderas avmaskning och bad på hundarna.  Jag kollade på maskmedel. På apoteket finns tabletterna i 2-pack och det går åt 3 st för en avmaskning av en vuxen labbe. Många tabletter blir det för en kennel. Man kan beställa storpack på apoteket, 20 i varje.
Risken att smittas av rävens dvärgbandmask är 18 gånger högre om du har en hund som jagar och springer lös i skogen, jämfört med om du inte har en sådan hund. Det visar erfarenhet från Tyskland. Där är smittan vanlig bland rävar, uppemot hälften av rävarna bär på parasiten.  Där smittan bland rävarna är hög räknar myndigheterna med att 0,25 invånare per 100.000 årligen blir smittade. Det kan jämföras med exempelvis den fästingburna hjärninfektionen TBE, som drabbar 7,8 invånare per 100.000 i Sverige per år.
Hunden blir inte smittbärare av att få i sig parasitägg, utan de blir smittade om de äter en infekterad gnagare. Det är vanligare än vad många tror att hundar tar en gnagare.  Därför är råden till hundägare i smittade regioner att avmaska hunden regelbundet, om den kan ha ätit gnagare. Hundar och rävar som bär smittan blir inte själva sjuka, men med parasiten i magen börjar de sprida parasitägg genom sin avföring. En del av äggen fastnar i pälsen runt baken, och en del hamnar också runt nosen eftersom många hundar slickar sig själva i baken. Det är dessa ägg som är farliga för människan.
Väl i kroppen kan parasiten sätta sig i levern eller andra inre organ där den bildar många små blåsor, ungefär som tumörer. Det tar oftast lång tid innan sjukdomen upptäcks, ibland upp emot 20 år. Många hundar gillar också att rulla sig i rävbajs, och då kan ägg från parasiten också fastna i hundpälsen.
För att få bort ägg i pälsen rekommenderas dusch och schamponering.
Hundarna är inget större problem i denna familjen för vi har god kontroll på vad de gör och var de ligger. Men katterna...... de ligger överallt, i garderober och sängar och det går inte att kontrollera vad de gör. Ska man behöva avliva katterna och köpa ny som bara är laggårdskatter och inte går in i huset?
Hunden blir inte smittbärare av att få i sig parasitägg, utan de blir smittade om de äter en infekterad gnagare.
– Det är vanligare än vad många tror att hundar tar en gnagare. Det ser vi på andra parasiter som smittar på samma sätt och som vi ganska ofta hittar hos hund, även om husse och matte blir förvånade, säger Eva Osterman Lind på Statens veterinäranstalt, SVA.
Därför är råden till hundägare i smittade regioner att avmaska hunden regelbundet, om den kan ha ätit gnagare. Hundar och rävar som bär smittan blir inte själva sjuka, men med parasiten i magen börjar de sprida parasitägg genom sin avföring. En del av äggen fastnar i pälsen runt baken, och en del hamnar också runt nosen eftersom många hundar slickar sig själva i baken. Det är dessa ägg som är farliga för människan.
Väl i kroppen kan parasiten sätta sig i levern eller andra inre organ där den bildar många små blåsor, ungefär som tumörer. Det tar oftast lång tid innan sjukdomen upptäcks, ibland upp emot 20 år. Många hundar gillar också att rulla sig i rävbajs, och då kan ägg från parasiten också fastna i hundpälsen.
För att få bort ägg i pälsen rekommenderas dusch och schamponering
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress